פורטל התורה והתשובה - כל ההוכחות שהתורה אמת במקום אחד
 
 

 


ספרים מופצים בחינם



 


 

כתבה שפורסמה בדה מרקר אתמול 29/11/2012: דו"ח העוני 2011  

בישראל חיים 1.8 מיליון עניים; חלקן של המשפחות העובדות העניות עלה


העלייה התרחשה על אף המשך התאוששות בשוק העבודה ב-2011 שהתבטא בהרחבת מעגל המועסקים ■ בהשוואה בינלאומית המתייחסת ל-2010, ממשיכה ישראל לעמוד בראש סולם המדינות של ה-OECD בממדי העוני ואי השוויון הגבוהים

ממדי העוני בישראל נותרו גבוהים גם ב-2011 ולא חל שיפור משמעותי לעומת 2010 - כך עולה מנתוני דו"ח העוני בחדשים של הביטוח הלאומי שפורסמו בצהריים. לפי הדו"ח, תחולת העוני עלתה מ-19.8% ב-2010 ל-19.9% ב-2011. שיעור הנפשות במשפחות עניות עלה מ-24.4% ל-24.8% ושיעור הילדים במשפחות עניות עלה מ-35.3% ל-36.6%. סך הכל, ב-2011 היו בישראל 442,200 משפחות עניות, שבהן חיו 1,838,600 נפשות, מהן 860,900 ילדים.

הכרויות לדתיים
עם זאת, עלה חלקן של המשפחות העובדות העניות מהמשפחות העניות בגיל העבודה מ-62.4% ל-64.8% ב-2011 לעומת 2010. סך הכל, תחולת העוני של משפחות עובדות הוסיפה לעלות ב-2011 - מ-19.4% ל-20.0% ולפי ההכנסה הכלכלית ומ-13.2% ל-13.8% לפי ההכנסה הפנויה. מדובר בזינוק לעומת תחולת העוני שנרשמה ב-1999 - כ-7% בלבד.
עלייה זו התרחשה על אף המשך התאוששות בשוק העבודה ב-2011 שהתבטא בהרחבת מעגל המועסקים. עלייה חדה בתחולת העוני נרשמה גם בקרב המשפחות עם שני מפרנסים ויותר, משפחות שהיו ידועות שנים רבות כחסינות מפני עוני: שיעורן גדל מ-2% בתחילת העשור ל-4.6% ב-2011.

לפי הדו"ח, רמת החיים במונחים של ההכנסה הכספית החציונית הפנויה לנפש תקנית נותרה ללא שינוי במונחים ריאליים (עליה של 0.2%) וכך גם קו העוני הנגזר ממנה. ב-2011 נמשכה הירידה ארוכת הטווח בתחולת העוני של הקשישים משיא של 25.1% ב-2004 ל-19.4% ב-2011.


ב-2011 ירד חלקן של המשפחות בגיל העבודה שאינן עובדות בכלל האוכלוסייה, על רקע המדיניות ארוכת הטווח של הממשלה לעידוד התעסוקה, על רקע הדחיפה לתעסוקה באמצעים שונים וכן עקב ההתאוששות הכלכלית במשק. עם זאת, תחולת העוני העצומה בקרב משפחות הלא-עובדות - 70.1% ב-2010 - עלתה אף יותר והגיעה ל-70.7% ב-2011.

הרב אמנון יצחק
תרומת הקצבאות והמיסים הישירים להפחתת העוני נותרה פחות או יותר ללא שינוי: 39.3% מהמשפחות העניות על פי הכנסתן הכלכלית נחלצו מעוני ב-2011 כתוצאה מאמצעי המדיניות.

בעוד שתחולות העוני נותרו ברמה גבוהה ובחלקן אף עלו במקצת, המדדים לעומק העוני וחומרתו השתפרו ב-2011. עומק העוני (הפער הממוצע מקו העוני של הכנסות העניים) ירד מ-35.9% ב-2010 ל-34.7% ב-2011 (3%-), והמדד לחומרת העוני, המעניק משקל הולך וגדל למשפחות ככל שהן עניות יותר, ירד בכ-4%.

בהשוואה בינלאומית המתייחסת ל-2010 בקירוב, ממשיכה ישראל לעמוד בראש סולם המדינות של ה-OECD בממדי העוני והאי-שוויון הגבוהים.

"הנתונים הם בושה לעם ישראל"

המנהל הכללי של המוסד לביטוח לאומי, פרופ'' שלמה מור יוסף, ציין ביחס לנתונים: "הממצאים מראים שישראל צריכה לשאוף לשיפור משמעותי בתחום העוני ואי השוויון כדי להתקרב לממוצע מדינות ה-OECD. לשם כך יש להשתמש בכל כלי המדיניות: השקעה בחינוך, הכשרה מתאימה לשוק העבודה, עידוד יציאה לעבודה, יצירת תנאי עבודה ושכר הולמים, ומתן קצבאות ברמה הולמת למתקשים להשתלב בשוק העבודה".

עורך דין פשיטת רגל
גידי כרוך, מנכ"ל לקט ישראל, ציין ביחס לממצאי הדו"ח כי "דו"ח העוני מסיט את הדיון למספרים ואחוזים, כאשר השאלה המרכזית היא תפקידו של מי לדאוג לאוכלוסייה קשת יום הזקוקה לתמיכה. ממשלת ישראל המתחלפת כשלה בטיפול בעניים בישראל, בדיוק כפי שכשלו כל הממשלות הקודמות. אין חדש תחת השמש, מלבד שהפערים הולכים וגדלים והעניים נאבקים במציאות בלתי אפשרית. העוני לא מתבטא כבר במזון או באי בטחון תזונתי אלא הוא כבר מציאות הרבה יותר רחבה הפוגעת בחינוך, השכלה ואפשרויות התפתחות אישיות וחברתיות".

יו"ר מרכז השלטון המקומי וראש עיריית מעלות תרשיחא, שלמה בוחבוט, אמר: "אני קורא לראש הממשלה להודיע באופן מיידי כי בתקציב הבא, גובה מענקי האיזון יהיה בהתאם לנוסחת גדיש. הרשויות פועלות מסביב לשעון במלחמה כנגד העוני, וכל פגיעה במענקי האיזון היא בפגיעה במלחמה למיגור העוני. 
צילום: אלכס ליבק
"הנתונים הם בושה לעם ישראל"

פרופ'' יוסי יונה אמר בתגובה על נתוני דו"ח העוני כי "הדו"ח,יותר מאשר שהוא משקף בעיה חברתית כרונית, משקף כשל כרוני של מדיניותה הכלכלית של ממשלת נתניהו. מדיניות שמכרסמת במעמד הביניים ודוחקת את השכבות המוחלשות עמוק יותר אל תוך מעגלי העוני והמצוקה. שוב אנו רואים כיצד הממשלה חומסת את העתיד של ילדים כה רבים בחברה הישראלית וגוזרת על המבוגרים שבהם חיי דלות ועוני. גם בדו"ח הקודם וגם בדו"ח הנוכחי מוצגת בפנינו מציאות עגומה שמראה שגם מי שעובד במעגל העוני ומתקשה לצאת ממנו. סימבולי מאוד שדו"ח העוני מתפרסם היום ומעיד על הצורך הדחוף להחליף את ההמשלה הנוכחית בממשלה המניפה את הדף החברתי ואת הצורך בתיקון חברתי מקיף".

"לממשלת ישראל אין כל עניין בצמצום העוני", אמר הרב יחיאל אקשטיין, נשיא הקרן לידידות. "בעת שבה מתנהלת מערכת בחירות, כל המפלגות והמועמדים הפוליטיים מציגים עצמם כ''חברתיים''. אבל בעוד שכמעט 2 מיליון אזרחים במדינה הם עניים - השיח הפוליטי כולו נסוב אך ורק סביב מעמד הביניים.

"אנשים קשיי יום נמצאים במאבק סיזיפי על הישרדותם ואינם יכולים לצאת ולמחות. הבחירות הן ההזדמנות שלהם לדרוש מהמנהיגים בישראל לשים את בעיית העוני בראש סדר העדיפויות ולגבש יעדים קונקרטיים לצמצומו. כולי תקווה שהפעם יעשו זאת, מכיוון שהעוני והפערים ההולכים ונפערים בחברה הם האיום האסטרטגי האמיתי על קיומה של מדינת ישראל".

לדברי ערן וינטרוב, מנכ"ל ארגון לתת, "הנתונים מבטאים את העובדה כי הממשלה הנוכחית וקודמותיה לא רק כשלו בטיפול בעוני אלא הפקירו אותו. מצבנו ב-2011 גם כך היה קשה מאוד ולא ברור אם יש עוד לאן לרדת.

"המדיניות האנטי חברתית הקיימת הובילה להידרדרות המצב, להתרחבות בפערים החברתיים, להעמקה והחמרה של העוני ולהתגברות החסמים ליציאה ממנו. לקראת הבחירות הקרובות אנחנו קוראים לכל המפלגות המרכזיות להצהיר אם יש בידיהן תוכנית סדורה לטיפול בעוני, ואם כן להציג אותה בשקיפות מלאה, וכן להתחייב על יעד לצמצום העוני במסגרת הקדנציה של הממשלה הבאה".

וינטרוב הוסיף כי לפי סקר שערך באחרונה מכון Survey Gizmo עבור לתת, 75% מהציבור חוששים להידרדר לעוני - עלייה בשיעור של 66% לעומת הסקר שבוצע בשנה שעברה, אז רק 45% חששו להידרדר לעוני. ב-2010 רק כשליש מהציבור הנדגם חשש להידרדר לעוני.

מנכ"ל ארגון פעמונים, אוריאל לדרברג אמר בתגובה כי "יש להסתכל לאמת בעיניים ולא להתעלם מהתופעה המתפשטת שיותר אזרחים עובדים אינם מצליחים לחיות ברווחה מספקת. זהו דגל שחור חברתי המתנוסס מולנו ועל כולנו לגלות אחריות: על הממשלה לגלות אחריות בסיוע לרווחת האזרחים וברגולציה על כוחות השוק ולא פחות חשוב להקפיד על מימוש חוקי העבודה".

מסקנת אתר האוהדים:

כבוד הרב אמנון יצחק לראשות הממשלה!!!!
 
כל הקורסים האלה בחינם לחלוטין
רק ללחוץ וליהנות מכל הקורסים ללא תשלום

























לייבסיטי - בניית אתרים